dimarts, 10 de març del 2009

Sconada


A Irlanda vaig descobrir els scones, un pa ràpid d'origen escocès que els britànics han fet seu i que solen servir amb el té. A mig camí entre un pastís i una galeta, vaig descobrir una recepta d'scones salats que deia que era molt saludable. Com que tenia tots els ingredients a casa, dissabte a la tarda els vaig provar de fer. Tot i que en l'aspecte formal són clarament millorables -la recepta original deia que s'havia d'aixafar la pasta amb un corró enfarinat i tallar-la, i quan a mi se'm va enganxar em vaig atabalar i vaig decidir aplanar-la amb els dits i fer un macroscone- el gust és molt bó, i calentet encara més. Ideals per a servir com aperitiu! He convertit les quantitats de la recepta original a grams i hi he fet algun petit canvi, que ja us indicaré.

Scones de pastanaga i romaní

Ingredients

80 grams de farina, normal o integral
120 grams de farina d'espelta (la que vaig comprar al fòrum)
2 cullerades de café de llevat
3 cullerades d'oli d'oliva
1 cullerada de café de sal
1 pastanaga gran, ratllada
1 cullerada de romaní sec (en deia dos, i li noto massa el gust)
175 grams de iogur desnatat
Una mica de llet per untar-ne la part de dalt, llavors de sèsam, i una mica de cheddar ratllat (en tenia a casa)

Preescalfeu el forn a 220 graus. Folreu una safata amb paper de forn, i enfarineu-la.

Ratlleu la pastanaga i barregeu-la amb el romaní en un bol. En un altre, barregeu amb els dits la farina, la sal, el llevat i l'oli, fins que agafi una textura com de molles. Afegiu la pastanaga i el romaní i repetiu la operació. Feu un "pou" al centre de la pasta i aboqueu-hi el iogurt. Barregeu-ho tot ràpidament fins que quedi una bola

Aquí és on la recepta original diu que s'hauria d'aplanar amb un corró i tallar-la en porcions petites. Recomano que la part d'allisar la feu a ma. Talleu-les i poseu-les sobre la safata. Pinzelleu-les amb la llet, espolvoregeu amb el sèsam i el cheddar, i enforneu-ho deu o dotze minuts. Diu que es poden guardar en un tàper, però no crec que arrivi a ser necessari.

8 comentaris:

Maria ha dit...

Mar, no he trobat el teu mail per dir-t'ho allà. Em vas enviar un missatge al meu mail però que no podia respondre que em sembla anava per la Gemma de Bcnmonamour, crec, per un plat de carxofes. O potser era per mi, que també tenia penjades unes carxofes, no se..
Petons...

Marta Padenous ha dit...

Mar, jo els scones els vaig apendre a fer a London....(al mes de juliol..) i tinc moltes receptes d'scones..i la veritat és que són molt fàcils de fer ...i boníssims!
( a mí me'ls van vendre d'orígen anglès, evidentment tothom escombra cap a casa!!!)

Ptnts

Glòria ha dit...

Mar,

No havia vist mai scones salats, sempre els havia vist de pastisseria dolça. Ja hem après una cosa més.

La cuina vermella ha dit...

Alça Mar, quina recepta més fantàstica, com molen els scones, és una recepta que he vist sempre pels llibres i blogs que no he fet mai em sembla que per mandra.
Ara ja no tinc escusa!!
Molts petons baby.

Sara Maria ha dit...

Eeeiii... a la llista per fer!!!

Mar Calpena ha dit...

Ai,Maria, sí que m'he confòs... perdona...

Marta- Doncs a pujar-les, que ja trigues!

Glòria, vermells, Sara Maria- Doncs queden ben gustosos... I tenen el plus de no ser una marranada total!

Anònim ha dit...

Un dubte: ¿quin tipus de llevat? M'imagino que del de forner sec(dels sobrets Maizena)?
Gràcies! Anna Mª

Mar Calpena ha dit...

No, no, del royal o potax de tota la vida. Llevat del de pastisseria que ve en sobres...