diumenge, 24 de febrer del 2008

Pa menorquí

Tot i que m'he passat el cap de setmana ocupada amb una traducció, encara he trobat un moment per fer un parell de coses de menjar. De la que més contenta n'estic, sens dubte, és d'aquest pa:
Com us vaig avançar l'altre dia, em venia de gust inventar-me un pa que combinés la sobrassada i el formatge que em va enviar el meu germà. I em seduïa la idea de sortir-me del guió de les receptes escrites, volia començar a fer experiments amb la panificadora. Així que m'he inspirat en el pa de Sant Jordi, una creació recent i afortunada dels forners, que malgrat que és deliciosa, trobo un xic massa contundent i empalagosa. La idea era coure un pa que sí, tingués gust de sobrassada, nous i formatge, però que no perdés tampoc el sabor de pa i es pogués fer servir com a base d'entrepans salats sense ofegar-ne el farciment. Si hagués de repetir la recepta, potser augmentaria lleugerament la quantitat de formatge -o faria servir Maó sec- i de pebre, però n'estic força orgullosa tal i com ha quedat. Copieu-vos-la, si us ve de gust:

Pa menorquí

Ingredients

200 grams de farina integral
200 grams de farina de força
1 cullerada i mitja llarga (en vaig posar dos, i en va quedar una resta a la cullera) de mel
2 cullerades de cafè de sal
2 cullerades d'oli
50 grams de sobrassada
50 grams de formatge de Maó
25 grams de nous
250 ml. d'aigua
3 voltes del molinet de pebre negre
1/2 cullerada de cafè d'all en pols
1 sobre de llevat de forner

Talleu el formatge i les nous a cups, i esbocineu la sobrassada. Poseu tot plegat en un tàper i fiqueu-ho al frigorífic (així aconseguireu que el formatge i la sobrassada no es desfacin del tot a la pasta). Poseu la resta d'ingredients a la cubeta seguint l'ordre que us recomani el fabricant. Trieu el programa normal o bàsic. Si us deixa escollir el pes, són 750 gr. Acabat mig o fosc.
Quan la màquina us ho indiqui, afegiu els ingredients que teniu congelats. Si la màquina no diu res, afegiu-los a meitat de la segona pastada o poseu-los al recipient especial per afegir-hi ingredients. En acabar el procés, obriu la màquina, deixeu que el recipient es refredi deu minuts, desenmotlleu-lo i deixeu-lo refredar sobre una reixeta.

2 comentaris:

Gemma ha dit...

Ei! Molt bon invent! Estic segura que amb el formatge i la sobrassada devia quedar gustós i boníssim! Només cal imaginació i ganes d'arriscar-se una mica per fer receptes noves i ben reeixides, oi?

Anònim ha dit...

Deu meu, aixó te una pinta impressionant... M´ha vingut la gana de sobte i aixó que no tinc el cos (estic de grip) per a massa coses. Llàtima no tindre panificadora, aquestes "putadetes" m´encanten.

Un petó maca.