
Un dels altres trets distintius del New Yorker és l'atenció que sempre ha posat en la gastronomia. Un cop l'any, tot el número -més gruixut del que és habitual- va dedicat al menjar. Però en les altres edicions també hi sol haver extensos reportatges sobre el tema.
En una de les darreres hi ha un article d'Adam Gopnik en el que es tracta la relació entre cuina i literatura. Gopnik cuina els plats descrits en les obres de tres autors moderns: Günter Grass, Robert B. Parker i Ian McEwan. Tot i que l'article es queda clamorosament curt en molts aspectes (les relacions entre ploma i fogons podrien omplir una enciclopèdia, i m'estranya que en un article en anglès no es faci esment de les pantagrüeliques taules de Dublinesos, de Joyce i de L'edat de la innocència, d'Edith Wharton), Gopnik fa algunes consideracions força interessants.
"La cuina és a la literatura actual el que el sexe era a la dels setanta i vuitanta". Segons ell, hem entrat en una fase en la que els escriptors cuinen a la pàgina i serveixen el plat als seus lectors.

A casa nostre, el menjar ha format part de la literatura amb una certa fluidesa, des d'"El quijote" fins a Vázquez Montalbán. Potser el més significatiu és que avui és gairebé impensable imaginar un llibre de cuina sense un

Aquest és un tema sobre el que tornar més endavat. Si a algú li vé de gust explorar les relacions entre literatura i cuina aquí té uns quants enllaços. Són sobre tot de ficció o poètica i no tant d'assaig, perquè això implicaria abastar des de l'antropologia fins a la semiòtica, passant per la literatura gastronòmica strictu sensu. Personalment, tinc moltes ganes de comprar-me un llibre de recent aparició anomenat Sopa de Kafka, en el que Mark Crick ens explica, posant-se en la veu de cada autor, com seria sopar amb Kafka, Homer, Jane Austen o Chandler, entre molts d'altres.
- Una conversa entre lectors, a la pàgina de Javier Marías.
- L'ou ferrat a la literatura castellana.
- La cuina a la novel·la picaresca.
- Article sobre literatura i gastronomia de Jaume Fàbrega.
- Assaig visual sobre el tema, de la televisió pública nordamericana (sí, en tenen una i de gran qualitat. Qui s'ho haguès esperat, no?)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada