dissabte, 15 de maig del 2010

It's a brownie world


Aquesta de la foto és la meva companya de feina Ariadna. L'altre dia va fer 29 tacos i malgrat aquesta odiosa dada, em va venir de gust portar-li un brownie. Perquè francament, la tia és tot un fitxtatge: supermaja, superllesta i supertalentosa, i estic encantada que m'hagi tocat com a companya de fatigues. Així que ni curta ni peretzosa li vaig fer aquest pastís tan típic de les pelis ianquis. Que no era el primer que preparat fet aquests dies, però sí el primer que completava.

Per explicar-ho rebobinem fins al Sopem en Bloc. En un arranc d'"organitzadorisme-de-festes-plasta" se'm va acudir la idea de proposar un amic invisible, i he de dir en descàrrec dels meus companys de sopar que enlloc de lapidar-me a l'afganesa, van reaccionar fins i tot amb entusiasme davant la pocasoltada i van portar uns regalets maquíssims. La meva contribució va ser quelcom que em picava la curiositat feia temps, i és un cosa que es veu que fan molt els americans, que consisteix a preparar un pastís dins d'un pot, a la manera d'aquells paisatges de sorra que es venien com a souvenir als llocs de costa en els anys vuitanta. I vaig triar també un brownie, que és el que podeu veure en aquesta foto que li va fer el Tiriti (a mi, amb les presses, se'm va passar). Per cert, que el pot li va tocar a la Maragda, de la Quinta de Lucul·lus, qui li ha dedicat també un post.


Així doncs, dotada amb l'experiència de dos brownies en quinze dies, us poso la recepta refinitiva (que està basada en aquesta, amb alguna modificació), amb les indicacions pertinents per a fer-la en versió pot. 

Brownie 

Ingredients (la recepta està doblada en la foto superior)

115 grams de mantega
170 grams de sucre
2 ous
1 cullerada de cafè d'extracte de vainilla
1 cullerada de cafè de... cafè (instantani)
60 grams de farina
30 grams de cacau en pols
Un polsim de sal
Un polsim de llevat
Opcionalment, nous o perles de xocolata. O tot plegat, si no penseu trepitjar una platja en els propers deu anys.

Versió safata:

Preescalfeu el forn a 175 graus. Greixeu i enfarineu un motlle quadrat. Foneu la mantega a foc suau en una cassola, retireu-la del foc, i afegiu-hi el sucre i la vainilla. Incorporeu-hi la resta d'ingredients. Enforneu-ho uns 20-25 minuts (fins que tot just la part superior sembli quallada... no us passeu o resultarà en una cosa seca i inmenjable).

Versió pot: 

Necessitareu un pot de vidre d'un litre de capacitat, com els que es fan servir per les melmelades. Poseu els ingredients en aquest ordre: farina (barrejada amb la sal i el llevat), cacau (barrejat amb el cafè), sucre,  ingredients opcionals (aquí gairebé obligatoris, per acabar d'omplir. No sé si la recepta cabria en un pot de 3/4). Si sou una mica maldestres, podeu fer servir un embut. No li pegueu gaire viatges al pot, o l'efecte visual quedarà catxumbo. Remateu-ho amb una tela o paper de seda lligat sobre la tapa i afegiu-hi una etiqueta amb les instruccions i la llista d'ingredients que el receptor del regal haurà d'afegir.

Glaça pel brownie

Jo vaig fer servir només una mesura de la recepta per a tot el brownie (que com ja he dit, era doble)

45 grams de mantega pomada (detall important)
15 grams de cacau
Una cullerada de mel
Una cullerada de cafè d'extracte de vainilla
100 grams de sucre glas

Barregeu-ho tot amb una forquilla i repartiu la glaça per sobre el brownie mentre encara sigui calent. Si voleu afegir-hi més decoració -jo vaig adornar-lo amb confetti de sucre i vaig cometre un atemptat contra el Déu de la tipografia amb un llapis de sucre de purpurina- feu-ho quan el brownie ja s'hagi refredat.

12 comentaris:

starbase ha dit...

Un brownie fet personalment i personalitzat amb tipografía Calpena-Sans: és un regalasso.

El pot-paisatge ho trobo tan bona idea que la penso re-utilitzar (no dirè quan, que sería spoiler).

:)

Q ha dit...

Amb companyes com tu, anar al treball és molt mes agradable. A més, si el pastís duu xocolata, doble agraïment. Que bo!

Francesc ha dit...

M'ho he passat pipa en llegir aquest post teu!! El trobe divertidíssim i encertat. Segur que l'Ari i tota la colla ho vau passar beníssim. Salutacions

Amapola Domingo ha dit...

BROWNIE=ORGASME

josep ha dit...

Mar,
Fas molt bé en "mimar" les bones companyes de feina. No abunden.
Una abraçada

MaryLou ha dit...

El brownie boníssim!!! segur que la teva companya va estar molt contenta!!!
Petonets

xaro ha dit...

Quina bona idea aixó del pot paisatge!!!!

Marta Padenous ha dit...

...ostres aquest brownie caurà!!! el que ja no cauran són els 29...what a pity!!
ptnts
M

Mercè ha dit...

Mar, molt bona idea això de posar el brownie dins un pot de vidre per regalar! Com també la de cuidar una bona companya de feina. ;)
I del brownie... doncs un clàssic deliciós!

No tot són postres ha dit...

Ben fet, cuidar els companys de feina ajuda a passar les llaaaargues estones que hem de compartir! A mi també m'agrada fer-ho, si em deixen, és clar!

PTNTS
Dolça

maragda ha dit...

Sóc l'afortunada del pot que ja se l'ha cruspit a la teva salut.

Gràcies per totes les teves pensades ;)

Petons

margot ha dit...

Que bó aquest brownie.
De esta molt feliç l' Ari de tenirte de companya,
Petons maca.