diumenge, 28 de febrer del 2010

Livin' la vida tàper


Si dineu fora de casa, segur que ja coneixeu algunes de les dificultats que això implica. Les amanides no es poden amanir fins a darrera hora (i l'ampolla de vinagre sempre s'ha acabat), la petxuga de pollastre es fa més avorrida a cada dia que pasa, i molts aliments, com l'arròs blanc, queden eixuts segons van passant les hores. L'espai a les neveres oficinistes sol cotitzar-se a preu de solar al Passeig de Gràcia i està habitat per antiquíssims pots de blat de moro a mig consumir, venerables pots de maionesa amb aspecte verinós i altres artefactes misteriosos. Per això el millor és poder portar alguna salseta que li doni aquell punt extra als migdies i que, com una navalla suïssa, pugui treballar amb plats molt diferents. I fer-ho en un potet petit (la imatge que veieu a sobre és de fet més gran que la mida real), que es pugui reomplir setmana a setmana per evitar contaminacions. 

Una d'aquestes salsetes és aquest mojo mexicà adaptat d'una recepta del xef Rick Bayless. No us espanteu per la quantitat d'all que porta: com és rostit, no repeteix ni us deixarà mal alè. Jo li he agafat força afició, i el pot gran que tinc a la nevera de casa -reciclatge d'un de llegum- dubtosament arribarà a durar els tres mesos de vida que se suposa que té el preparat. La llima emfatitza els matisos dolços de l'all, i tots els plats amb que ho he combinat guanyen espectacularment en profunditat i matisos. Aquesta recepta, creieu-me, és un salvavides.


Mojo d'all

Ingredients

4 alls (sí, alls. No grans d'all, alls sencerets. Cabesses. O com coi se'n digui)
1/2 litre d'oli d'oliva del bo (de fet, hi ha algun motiu per gastar-ne del dolent?)
2 llimes
Un bitxo
Una cullerada de cafè de sal

Preescalfeu el forn a 160 graus. Ara ve la part més entretinguda de la recepta: peleu els alls! Us serà més fàcil si els desgraneu i els aixafeu amb el ganivet abans de treure'n la pell. A les botigues trobareu uns tubets de silicona que figura que faciliten aquesta tasca, però jo ho vaig fer pel mètode manual i he sobreviscut. Poseu-los en una safata de pirex més aviat petita i aboqueu-hi l'oli (penseu que l'all ha de quedar cobert). Enforneu-ho uns cinquanta minuts, fins que l'all sigui tou i s'hagi daurat una mica. Espremeu les llimes, i afegiu el suc, i el bitxo, a la safata. Enforneu-ho uns vint minuts més, fins que l'all sigui d'un daurat intens. Treieu el bitxo i deixeu-ho refredar una mitja hora. Tireu-hi la sal i aixafeu una mica l'all amb una forquilla. Poseu-ho en un pot, i a la nevera!

6 comentaris:

Margarida ha dit...

I tant d'all com porta vols dir que no torna? Sembla increïble! I el bitxo, es nota? L'utilitzo molt poc, però quan en poso en algun plat, el Pere sempre ho acaba descobrint!

Mar Calpena ha dit...

Com tots els plats amb all, torna una mica. Però et diria que passats els cafès ja no torna més. El bitxo és totalment opcional (a l'original no hi figura). Si vols que es noti menys encara, deixa'l només durant la darrera mitja hora final en la que l'all es refreda, o omet-lo totalment.

Francesc ha dit...

La veritat és que, tal i com ho expliques, sí que sembla tota una aventura menjar decent a la feina. La recepta que expliques segur que m'agradaria, perquè l'all m'agrada molt. Me l'apunte per a alguna ocasió especial, tipus "sopar improvisat" o "dinar d'emergència". Salutacions

starbase ha dit...

Quanta raó: Com podem comprar un oli refinat de merda (amb perdò) que costa només mig euro menys que l'oli verge?

Una bona salsa, valga'm Deu!!

Q ha dit...

Una molt bona idea per als dinars al treball. Jo també hi dine un dia i, la veritat,el menú del bar no m'acaba de fer el pes (i això d'asseure't amb companys, que no desconnecten mai de la feina, és un poc pesat). Amb el mojo d'all i companyia, una sopeta de miso(ecològica) i fruita, perfecte.
Me l'apunte!

Angus ha dit...

Yo en general como en comedor, pero algunos días necesito comer en casa rápidamente, mi mujer si lleva la comida al trabajo y en las cenas casi siempre acabamos tirando de algo rápido como filete de pollo etc, así que esto nos va a venir fenomenal.