dimarts, 17 de novembre del 2009

Arqueologia gastronòmica


Foto de la Fundació Shackleton. Hi havia whisky en els trineus que arrosseguen?

La meva neboda, arqueòloga, sempre em comenta que una de les àrees més interessants de la seva feina és descobrir què menjaven (i perquè ho menjaven) els nostres avantpassats. Una altra de les seves reflexions és que un dels terrenys en major creixement d'aquesta disciplina és l'arqueologia industrial, és a dir, aquella que enfoca temps més recents i redescobreix restes del passat material/empresarial dels segles XIX i XX.

Avui El Periódico li dóna la raó explicant la nova expedició neozelandesa que s'encamina a l'Antàrtida per trobar dues caixes de whisky de la marca Mackinlay que l'explorador Ernest Shackleton va deixar-hi enterrades durant la seva exploració del Pol Sud de 1907. Els arqueòlegs només en podran recuperar unes quantes ampolles, perquè els tractats internacionals obliguen a deixar-ne una part important al mateix lloc on ara reposa.

Per la seva banda, les destil·leries Whyte & Mackay, que ara són propietaris de la marca -la qual ja no es fabrica- han corregut a declarar el seu interés a fer-se amb alguna mostra del licor, per tal de ressuscitar-lo. No sé a vosaltres, però a mi em provoca una estranya sensació de melanconia imaginar els exploradors de fa un segle carretejant ampolles de whisky que, vull pensar, devien disfrutar amb força gel.

4 comentaris:

Angus ha dit...

Lo he visto esta mañana en el periódico y me ha encantado la noticia.
Seguro que los expedicionarios de ahora llevan Acuarius, barritas energéticas y esas mierdas. A dónde vamos a ir a parar...

starbase ha dit...

¿El viski congelat serà comestible? La majoría de begudes un cop congelades i descongelades tenen un gust horrible...

Amapola Domingo ha dit...

coneixes les semilles Goji? Te les recomano.

Petons bonica!

La cuina vermella ha dit...

Quina història més xula Mar, i que bé ens l'expliques!