dilluns, 22 de juny del 2009

Flexitariana


Faig una pausa dels deures i us explico la última. A veure, fa molllllt de temps que em ronda pel cap la necessitat de menjar menys carn i productes animals (i en particular, el formatge, que és la meva droga d'elecció). I des de que tinc la gata, cada cop em causen més conflicte els productes càrnics. Ara bé, dit això, fa anys i panys que he tingut uns quants amics -i fins i tot algun nòvio- vegetarians, i malgrat estic bastant avesada a cuinar sense carn per a ells, també se'm trenca el cor de renunciar al gust i a la història de coses com el pernil, les sardines, els brous... La carn i el peix són part del meu passat i la meva cultura. No, no em veig convertint-me en vegetariana... de moment.

El cas és que l'altre dia, el meu admirat Mark Bittman (que escriu de cuina casolana pel New York Times) parlava del règim que s'ha autoimposat, i que em sembla prou bó, equilibrat i sensat com per conciliar els meus dessitjos aparentment irreconciliables de menjar carn i no menjar-ne. La seva idea és mantenir una dieta vegana -és a dir, sense tampoc formatge ni ous- fins l'hora de sopar, evitant si és possible també els hidrats de carboni refinats fins aleshores. I després sopar el que es vulgui.

Ho vull provar un mes, a veure què passa. En teoria, ha d'anar bé, ni que només sigui perquè m'obligarà a menjar molts més llegums i verdures (sempre he pensat que menjava moltes verdures, però crec que en sobreestimo el meu consum). La única salvetat és que probablement el meu únic apat carnívor diari sigui el dinar, i no el sopar, per qüestions pràctiques (la menor de les quals no és que a la nit generalment la carn em senta com una puntada de peu).

En aquest experiment, a més dels motius "humanitaris" ("animalaris"?), també hi ha qüestions ecològiques i de justícia social, de fons, donat que la producció de carn i la pesca creen força problemes geopolítics i en la natura. Però el meu "mono" de tall quedarà també satisfet, per no esmentar els possibles beneficis que hauria de rebre a la salut i a la bàscula. Espero que m'acompanyeu en aquest viatge i aniré fent actualitzacions molt breus on s'expliquin els meus àpats, i de tant en tant, pujaré les receptes escaients. De moment, qualsevol recomanació que em volgueu fer de blogs o llibres adients serà molt benvinguda!

7 comentaris:

No tot són postres ha dit...

Hola Mar, avui de bon matí el Basté t'ha recomanat a RAC1, m'imagino que ja ho deus haver escoltat! Sembla que va guanyant la truita de patata amb ceba, no?
ENHORABONA!
PTNTS
Dolça

Angus ha dit...

¿Y por qué no lo haces al contrario, comerlo a mediodía en vez de en la cena? Debería ser mejor, todo el mundo dice que la cena debe ser más ligera, así que carnes y quesos no son en principio lo mejor...
Suerte, ya nos contarás qué tal.

Sara Maria ha dit...

Que funcioni!! Però jo no m'hi apunto pas!!! No em sap cap greu menjar-me animals que han estat criats per això. Sóc, si vols, una assessina animalaria!

Mar Calpena ha dit...

Ei, Dolça! A veure si enganxo el MP3! Moltes gràcies per avisar!

Angus, sí, seguramente lo haré a mediodía, además lo prefiero así (a mí lo de cenar pesado no me va...). De todas formas, el otro día leí que eso de los ritmos de la digestión es una patraña. No sé. De momento hoy lo hago estándar y mañana, que es festivo, igual lo hago al revés.

Sara Maria, jo no jutjo. De fet, ja et dic que no ho tinc clar... Però també hi ha la despesa energètica que suposa produïr cada kilo de carn... No és una qüestió fàcil (però aquestes no ens agraden, oi?)

Angus ha dit...

Bueno, es que el del artículo cena a las 6, claro.

Marta Padenous ha dit...

Guapetona...em solidaritzo amb el teu objectiu (a mi no em costa gens no menjar tall)....llegums i verdures....i si....molts formatges i iogurts!!
Ptnts

sílvia ha dit...

Hola Mar, enhorabona per la teva decisió! Hi ha molts llibres i blocs de cuina vegetariana on trobaràs receptes per llepar-te'n els dits. Per exemple, pots anar a forovegetariano.org; allà hi trobaràs receptes delicioses per no repetir-ne cap en un any ;)

I als webs El delantal verde i La dolce vita vegana (si els cerques al Google trobaràs l'adreça) també hi ha un munt de receptes meravelloses. Jo sóc vegetariana (gairebé vegana) i són els meus webs de referència.

Si tens cap dubte, demana! ;)