Faig el gest de triomf d'un adol·lescent de pel·lícula americana i em dono a mi mateixa un imaginari high five quan llegeixo a La Vanguardia que la primera mostra del castellà escrit pot ser que sigui UN CATÀLEG DE FORMATGES!!!!!!!!!!!
Resulta que el municipi de Chozas, a Lleó, ha emprés una campanya per a impulsar la fama d'un manuscrit trobat al monestir de San Justo y San Pastor data del 24 de gener de l'any 959, és a dir divuit anys abans que les famoses "Glosas emilianenses" de San Millán de la Cogolla que durant el batxillerat vam aprendre que marcaven l'inici del castellà escrit.
Recordo de les classes de teoria de la comunicació de la facultat que se'ns inculcava que el llenguatge és un model del món. L'exemple clàssic és l'elevat nombre de paraules que tenen els inuit (els esquimals) per descriure la neu. Em fa molt feliç pensar que fa més de mil anys algú tenia paraules per descriure el meu aliment preferit. Veig a la Wikipedia que tot plegat és polèmic, no està clar si es pot parlar de castellà o ens hem de referir a llengua astur-lleonesa. És més, tot apunta a que parlem d'aquesta última i que darrera la campanya hi ha una certa intencionalitat política poc digerible . Però més enllà de controvèrsies contemporànees, he de dir que em commou profundament imaginar al monjo Semeno (o Ximeno) escrivint en lletra apretada al seu escriptori la seva Nodicia de kesos, així, amb la mateixa ortografia que adoren certs assistents a les festes de Gràcia. I la fantasia em condueix directament a la nevera, a buscar alguna cosa que em connecti amb el passat, amb la història.
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
2 comentaris:
Ke bo! ;)
Fins i tot el títol t’ha sortit formatger!
El més curiós de tot és que no deixa de ser irònic que hi hagi gent entestada en utilitzar la “k” en lloc de la “c” i de la “q”, serà, potser, perquè, com diuen, totes les coses tornen sempre al seu principi? ;)
Bona notícia, si finalment és el primer escrit serà un bon punt a favor dels aficionats al jalar.
Publica un comentari a l'entrada