diumenge, 28 d’octubre del 2007

Sic transit gloria panelleti

El canvi d'horari, incessant, cíclic, ens recorda que de pressa passen els anys, com de ràpid se'ns en va la vida -que deia aquell autor de lite de vuitè d'E.G.B-, i com de greixoses poden posar-se les parets de la cuina després de sis mesos.
Cada cop que cal avançar o endarrerir el rellotge m'enfronto a l'evidència de que les rajoles no es netegen soles. El cercle de l'esfera, com la silueta de guix entorn d'un cos, és la prova del meu delicte, que em porta a renegar amb llenguatge patibulari, enfilar-me a l'escala-cadals en inestable equilibri i fregar, fregar, fregar, fins deixar les rajoles llestes per a una hipotètica prova del cotó.
De tota manera, ja està bé aquest exercici -que jo suporto posant-me al CD al Leonard Cohen, sempre adient per a moments tristos- perquè així he cremat tot allò que a la tarda m'havia de cruspir. Com la primavera del Corte Inglés, a casa meva la temporada panalletaire arriba d'hora, a temps de celebrar l'aniversari del meu nebot Daniel, que fa 21 anys demà. La meva germana en va estar preparant ahir a la tarda i avui hem fet la prèvia de la castanyada, tot i que els meus nebots ja s'havien muntat un avantmatx particular. Aquesta és la recepta dels que veieu a les fotos.

Panellets de...

Ingredients

La meva germana m'informa que les quantitats d'ingredients van al gust de cada un, però que en qualsevol cas s'ha de respectar la proporció entre elles. I que tots tenen la mateixa base:

1 part de sucre
1 part d'ametlla ratllada
1/2 part de patata (pesada en cru i sense pelar)
Pell de llimona (la d'una llimona per kilo de sucre. La sister em diu que un truquet per no ratllar-la és, si l'heu pelada amb cura i sense deixar la part blanca, passar-la un moment per la picadora)

Peleu la patata i bulliu-la. Aixafeu-la mentre encara sigui calenta. Barregeu-hi el sucre, i quan el tingueu integrat, repetiu l'operació amb l'ametlla i la pell de llimona. Pasteu-ho sobre el marbre de la cuina enfarinat. Feu butifarrons amb la pasta, talleu-ne trossos i doneu-los forma de boleta. Trieu una de les següents variacions o creeu-ne una de pròpia fent servir la imaginació:

... pinyons

Arrebosseu-los de pinyons, i vernisseu-los amb amb rovell d'ou batut (podeu allargar-lo amb una cullerada d'aigua). El sistema és el mateix per a qualsevol altra fruita seca, que probablement hauríeu de picar abans.

... cafè

Barregeu a la pasta cafè soluble (una culleradeta per cada deu panallets, si fa no fa). No els vernisseu.

... codony

Aplaneu-ne una mica la superfície, fent un petit forat, i encabiu-hi un tallet de codonyat.

... xocolata

Ídem sistema, però enlloc de codonyat, poseu-hi un tros de xocolata.

... coco

Barregeu a la pasta un parell o tres de cullerades de coco ratllat per kilo de sucre.

Escalfeu el forn a 250 graus, amb l'escalfor de dalt i de baix. Enfarineu -sí, sí, enfarineu- lleugerament una plàtera. Enforneu-los a mitja alçada de dos a cinc minuts, vigilant de treure'ls del forn tant bon punt siguin una mica daurats, perquè val més que tendeixin a crus que a cremats.

7 comentaris:

starbase ha dit...

OOOOOOOOOOOOOOOOOOhhhhhhhhhhhh
hhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh
Clap-clap-clap

OOOhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh
hhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh
Clap-clap-clap

OOOOOOhhhhhhhhhhhhhhhhhh.
Clap-clap-clap
Clap-clap-clap
Clap-clap-clap

Mar Calpena ha dit...

By the way, els aplaudiments són pels panellets o per què finalment he netejat el greix de la cuina?

En qualsevol cas, els panellets realment els mereixen. Abans de marxar de casa de la meva germana, ens en va donar uns quants "per a que ens en mengèssim un cada dia, que així no engreixen tant". La meva mare va dir que per adelantar feina s'anava cruspint ja el de l' endemà. I quan vam marxar ja s'havia plantat a meitat de novembre...

Ro ha dit...

Jo aquesta setmana he de fer i en penso fer uns quants per posar-me fins al cul, que tinc "mono" de panellets. Quina bona pinta que fan!

DESPERTAFERRO ha dit...

Diuen que el Big-Bang es vaproduir pel xoc còsmic d´un panellet de pinyò i un d´ametlla.
També hi ha un altre teoria que relaciona el Big-Bang amb el xoc d´un arròs a la cassola i una fideuà, de fideu gruixut, es clar.
De moniatos, espumetes tipus F. Adrià, de peix crù, de cuina tailandesa, turca, iemeni o d´algun lloc on no hagin estat mai els romans, el llibre no en parla.

starbase ha dit...

La neteja de rajoles mereix un panellet de premi (de fet, el acabar la neteja és el que ho mereix).

Els panellets sí que mereixen aplaudiments.

Clap-clap-clap.

Gemma ha dit...

Quina sort tenir una germana així! Us han quedat uns panellets espectaculars!!!

Això del rellotge a mi també em passa :( Em vaig passar el diumenge rentant rajoles i cortines :(
De premi: uns panellets! :P

DESPERTAFERRO ha dit...

Per les rajoles: KH-7. Va molt bé