divendres, 1 de juny del 2007

Curiositats sobre el cafè

Com a aperitiu d'una entrevista que pujaré un dia d'aquests amb Josep Rovira, del Fòrum Café, us detallo aquí una llista de coses estranyes i sovint inesperades sobre l'or negre... I és que la història d' aquest beuratge és una caixa de sorpreses...

  • -El 1554 s'obre el primer establiment de cafeteria a Constantinopla (ara, Istambul).
  • -Al Papa Climent VIII li van proposar de prohibir-lo. No va voler fer-ho sense tastar-lo abans i la seva resposta probablement no fós la que esperaven els seus teòlegs: "Aquesta beguda de Satanàs és tan deliciosa que seria una pena deixar-la exclusivament per al gaudi dels infidels, així que cal enganyar al dimoni i fer-la cristiana."
  • -El 1737 (o al 1732, segons alguns autors) Johan Sebastian Bach composa "La cantata del café" a Leipzig. En realitat no és una cantata, sinó una òpera còmica, en la que Bach critica la bogeria que es vivia pel café en la època.
  • -El cafè instantani és conseqüència del crack del 1929. Els productors brasilenys estaven amoïnats per l'excés de cafè que tenien als magatzems per la caiguda de la demanda, van contactar amb científics europeus per a que creessin un producte similars als cubs de brou...
  • -El segon productor mundial de cafè ja no és Colòmbia: Vietnam l'ha desbancat (però Brasil continua al capdamunt).
  • -I parlant de segons, la segona companyia mundial d'assegurances, Lloyd's, va començar en la cafeteria d'Edward Lloyd a Londres al 1688. Aquest establiment era frequentat per corredors d'assegurances, i l'astut propietari, per garantitzar la fidelitat de la clientela, va començar a publicar una fulla amb les transaccions que havien tingut lloc cada tarda i a oferir informació sobre trameses marítimes.

1 comentari:

Anònim ha dit...

molt bona l'entrevista, felicitats!