dissabte, 10 de febrer del 2007

Vic, un possible menú degustació

Estem a poques hores de que comenci el Fòrum de Vic i el programa s’anuncia ben farcit de propostes interessants. Una advertència: Aquest és un fòrum per professionals, les coses com siguin, i tot i que hi ha algunes ponències fascinants, no heu d’oblidar que moltes tindran un caràcter força técnic. Però la organització, conscient de que som molts els cuiners amateurs que potser farem un tomb per Osona aquests dies, ha volgut organitzar un munt d’actes paral·les, un “off forum” com si diguessim, que justifiquen sobradament l’excursió.

Com que és impossible fer-ho tot, des d’aquí us proposo una sel·lecció personal d’allò que em sembla més interessant, vist des de l’òptica d’una rookie dels fogons. Tota la informació està extreta de la pàgina de Forum Vic (on hi ha el programa sencer) i del dossier de premsa, però els comentaris en cursiva són meus. I recordeu que a l’hora de dinar els restaurants de la ciutat s’han posat d’acord per oferir menús basats en els productes-eix del Fòrum.

Llibreria Gastronòmica

Recinte firal el Sucre, 12, 13 i 14 de febrer
El FòrumVic’07 disposarà d’una biblioteca-llibreria de més de 300 volums, relacionats amb temes de gastronomia, i centrats especialment ens els productes tractats durant el Fòrum, que són el porc, el bacallà, el pa i bolets.

Només una recomanació: compte amb la VISA, que les llibreries gastronòmiques les carrega el dimoni.

Pig Vic, I Festival Publicitari Gastronòmic

Lliurament de premis i exposició de treballs presentats

14 de febrer.
Sala H, Carrer Dues Soles, 2 Vic. A les 6 de la tarda.
Festival publicitari adreçat a estudiants.

Pot ser divertit. Quan jo estudiava periodisme havíem passat moltes hores rient de amb els qui estudiaven publicitat i les seves fantabuloses idees.

Recorregut en relació a la cuina medieval

El menjar medieval a les obres del MEV. Àpats, gustos i costums a la cuina catalana.
Museu Episcopal de Vic, dimarts 13 de febrer a 2/4 de 9 del vespre i dia 17 a les 6 de la tarda

IMPORTANT:
s’ha de fer reserva prèvia a l’Oficina de Turisme de Vic.

Acompanyats d’un guia us convidem a fer un recorregut per les escenes que ens descriuen els elements relacionats amb el menjar medieval a les terres catalanes.

Atenció: Típica activitat amb pinta d’omplir-se en un moment…

Sopar a les fosques

Capella de la Pietat, dimecres 14 de febrer, a 2/4 de 9 del vespre

IMPORTANT:
s’ha de fer reserva prèvia a l’Oficina de Turisme de Vic. El preu del sopar és de 22 €.

Una vetllada gastronòmica en la obscuritat que ens permetrà descobrir noves sensacions i experimentar una dimensió diferent de la realitat que ens envolta.

Tot i que sobre el paper aquest acte em pica la curiositat –a Berlín hi ha un restaurant que porta pel cap baix cinc anys oferint sopars d’aquesta mena- alguna cosa de mi no se’n refia de ficar-se coses a la boca sense veure-les abans.

Per nens

Dissabte, 18 de febrer, a les 11 del matí, taller de pilotilles a la plaça Major; tot seguit, espectacle de titelles Receptari, de Teia Moner.

Una opció educativa per aparcar-hi els nens sense mala consciència.

Conferències

Dilluns 12 de febrer a les 6 de la tarda, a l’Auditori Caixa Manlleu. La cuina d’abans. Xerrada sobre la cuina tradicional catalana, que segueix en plena vigència, amb l’àvia Remei i Pilarín Bayés.

Si vas creixer a la Catalunya dels anys setanta i vuitanta, no tens excusa per no anar veure la Pilarín Bayés. Xut de nostàlgia directe a la vena.

Exposició monogràfica de literatura i gastronomia

Del 6 al 20 de febrer. Biblioteca Joan Triadú

Durant els dies del FòrumVic, la Biblioteca Joan Triadú presenta una selecció de 41 llibres relacionats amb el món gastronòmic. Aquesta mostra ve complementada per una guia de lectura que recull totes les publicacions d’aquesta exposició.

Convido a unes braves a qui m'aconsegueixi aquesta guia de lectura.

Exposició La matança del porc

De l’11 al 14 de febrer. Recinte Firal

La tradició familiar de matar el porc simbolitza la supervivència d’una manera de viure i uns costums que durant segles van ser generalitzats a bona part de l’univers pagès català. L’exposició que veurem il·lustra els passos més significatius d’aquest costum que avui es conserva a diversos racons del nostre país. Les fotografies són de Vicens Gimenez Juvé, fotògraf que compagina el fotoperiodisme amb la publicitat.

Fans del gore, aquesta és la vostra!

III campionat de joves cuiners

Final: Diumenge 16:00 a El Sucre.

Rieu-vos-en d’OT. Aquí, i ho dic sense ironia, es viuran algunes de les emocions més intenses i boniques de tot el Fòrum.

Flamenc&Gastronomia (amb el grup Koskilleo)

Dilluns 12 de febrer a les 9 del vespre, al Casino de Vic. El preu és de 5

Degustació de pernil ibèric i una selecció de formatges acompanyat d'una copa de Fino.Flamenco Finito

Pernil ibèric, formatges i flamenc per només 5 €? La ganga del fòrum!

Em deixo un munt d’activitats al tinter, per no esmentar totes les propostes que hi haurà a la Gastroteca, que és l’espai central on hi ha els expositors i on hi ha –¡repitan conmigo una vez más!- la gent de Slow Food, que presentaran el llibre “Bueno, limpio y justo”, de Carlo Petrini, fundador del moviment.

Dades pràctiques:

On? A Vic, al recinte Firal El Sucre, i en altres espais de la ciutat.

Quan? A partir de diumenge, fins al 14 de febrer

Quant? Depèn. Si un s’apunta a tot el congrés, el preu són 480 €. Però moltes de les activitats complementàries són gratuïtes o molt baratetes.