dimecres, 7 d’abril del 2010

Misteri resolt?


Com si es tractés d'un capítol de Lost, ara em vaig a fer un flashback a mi mateixa (no, no tinc una vida paral·lela en la que sóc una directiva del McDonalds). Fa uns mesos us vaig escriure sobre una misteriosa annotació en un quadern de Picasso sobre una sopa de safrà que va menjar a Horta de Sant Joan. Avui, la gentil Maragda, de La Quinta de Luculus que té arrels en aquells verals, m'ha enviat un post explicant-me una mica d'on creu que pot venir aquesta història. Sense més dil·lació (ni monstres de fum, ni Others, ni vols d'Oceanic) us faig un copy paste de la seva resposta, link inclòs:
Et devia una resposta sobre aquest tema, he indagat per la comarca i ningú me'n sap donar raó d'aquesta recepta. Ara bé, al llibre "Cuina tradicional d'Horta" totes les sopes que hi apareixen són del tipus de sopes escaldades, així que presumeixo que si no les enriquien amb tomates, ho feien amb farigola o safrà (en hi ha una que anomenen del Bisbe que és enriquida amb farina...), sopes força pròpies de cuines humils, de subsistència i que feien entrar el cos en calor les llargues i fredes jornades sota la mirada dels Ports.

També he trobat aquest enllaç, que per la situació limítrofe amb Aragó ben bé podia ser una recepta compartida..., però que se n'ha perdut la tradició:

No sé si t'haurà servit de gaire el que t'explico... Petons!!!!!
I l'enllaç és a aquesta sopa de safrà aragonesa, que té una pinta forrrrça potent.

7 comentaris:

starbase ha dit...

:)

Aquest esperit blocaire és la canya!!

I ja puc anar a dormir amb una cosa més apresa. La canya.

maragda ha dit...

Me posat més vervella que un safrà!
Petons!

Angus ha dit...

Coño, en esa foto da la impresión de que Picaso está con las manos encima de la mese y que tiene los dedos como panes!!!

La cuina vermella ha dit...

Com mola que entre tots hàgim creat com una mena de comunitat d'aprenentage, oi?
Un petó per a tothom.

Mar Calpena ha dit...

Starbase, Vermells - La canya d'Ejpanya! Som el gastrowiki més xaxi de tots.

Maragda - Fas honor al teu nom de joia. Mil gràcies altre cop per l'aportació!

Angus - Desde que he leído tu comentario esta mañana no puedo dejar de mirar la foto obsesivamente. Te odio :b

Angus ha dit...

Jeje, es que es hipnótico. ¡¡mola cantidad!!

Rosa Maria ha dit...

Ei! Perdoneu que arribi una mica tard al post, però és que l'acabo de llegir i no me'n puc estar de mencionar, entre tanta sopa escaldada, la sopa de menta que preparaven les monges de L'Escala i que la meva mare encara em prepara de tant en tant per fer-me salivar i recordar els meus primers estius...