Bona part del proletariat urbà que participà a la Setmana Tràgica eren nouvinguts del camp |
La fil·loxera, pulint-se els vins, en una vinyeta de l'època. |
La Ciutat Cremada. Les reunions anarquistes, una superjuerga flamenca.
Amb tanta bonança, és natural que les indústries barcelonines es veiessin afavorides, i per tota la ciutat van començar a sorgir fàbriques de diferentes menes pels voltants del port (per abastir-se del carbó que venia de fora), i les aleshores localitats veïnes de Sants i Sant Martí de Provençals. El tren començava a comunicar la ciutat amb la resta del territori i ajudava a que arribessin encara més treballadors que abandonaven el camp per guanyar-se les garrofes. La prosperitat semblava haver de durar sempre, però com va passar cent vint anys després amb la bombolla immobiliària, tot plegat tenia molt de miratge.
Zamenhof, creador de l'Esperanto i enaltidor del vegetarianisme barceloní |
Les condicions de vida dels obrers barcelonins eren
francament tristes, i la gana i les malalties no eren un succés excepcional. La distribució massiva d'aliments requereix l'aparició d'espais on vendre'ls i aprofitant les desamortitzacions d'immobles de l'esglèsia a meitat de segle comencen a brotar mercats coberts al centre de la ciutat, estructures aparentment lleugeres basades en les vigues d'acer i ferro, d'aspecte clarament industrial. Però un règim laboral autoritari, un escàs accés a la vivenda (en estar inconclós el pla Cerdà, molts pisos eren encara en zones insalubres i atestades), i una sanitat i una educació en mans del clergat i al caprici de la caritat, no era la millor garantia de pau social. A Barcelona arribaven
les noves idees d’anarquistes i comunistes, sovint barrejades amb les d’altres
grups, com els espiritistes, els massons, els esperantistes o els vegetarians.
Al principi, el vegetarianisme serà casi un moviment marginal, vinclat al
anarquisme, que el farà seu fins al punt que activistes francesos dispararan
contra toreros que anaven a fer una corrida a prop de París. Al 1903 es crea a
Madrid i Barcelona la Sociedad Vegetariana, adscrita a la Unió Federal
Vegetariana, una societat internacional creada a Xicago que defensava el
vegetarianisme des de valors anarquistes. L’historiador Eduard Masjuan afirma
que per a l’esquerra naturista de l’època la carn i l’alcohol no eren més que
productes de l’estat capitalista que enverinaven la salut i la vida proletària.
Però el 1908 el vegetarianisme ja havia guanyat prou
respectabilitat entre la burgesia com per a que es fundés la Lliga Vegetariana
de Catalunya, i per a que els seus creadors ho celebressin amb un banquet al
Hotel Mundial Palace (hotel que, per cert, ja oferia cada dissabte un menú
vegetarià). Aquesta és l’escena, tal i com la narrava La Vanguardia:
"La Farigola "era el hitasso dels banquets vegetarians a Barcelona (surt esmentada en vàries notícies) |
Conforme estaba anunciado, ayer a la una de la tarde
celebróse, en el restaurant Mundial Palace el banquete Vegetariano organizado
en conmemoración de la funda- ción de la «Lliga Vegetariana de Catalunya». Los
comensales fueron unos 250, entre los cuales reinó mucha animación y
entusiasmo. La presidencia estuvo ocupada por los señores Martí Dalmau y doctores
Falp y Monteys. El menú servido fue el siguiente:
- Éntreteniments Brahma.
- Arros Pitágoras
- Empanadas Esaú [Nota: Si tingués una
màquina del temps m’apostaria alguna cosa que estaven farcides de llenties. I
guanyaria.]
- Faves á la gran Cartuixa.
- Fruita Tolstoi.
- Encián Lahmann.
-Pa Kneip, bescuyt gelat, fruites, formatges, pastes y
malte.
Como puede verse, no hubo un solo plato de carne ni de pescado. El vino quedó también suprimido por completo, sirviéndose únicamente al final una copita de zumo de uva; es decir vino sin alcohol. Entre los comensales había bastantes señoras. Al llegar a los postres brindaron por la prosperidad de la «Lliga Vegetariana de Catalunya» y por el desarrollo y propagación del sistema vegetariano los señores Martí Dalmau, Falp, Monteys, Galí (en representación del alcalde), Pallejá, Puig y Galcerán y Perelló y Ortega. Todos ellos expusieron las ventajas del sistema vegetariano para conservar la salud, evitar una porción de enfermedades y hacer largos años de vida. Los oradores fueron aplaudidos por los demás comensales. Terminado el banquete, la señorita Carmen Sampsó cantó, acompañada de piano,“La Farigola” y algunas otras piezas que fueron muy celebradas por los concurrentes, tanto por el buen gusto con que fueron ejecutadas, como por la afiligranada y potente voz de la señorita Sampsó, que fue muy felicitada. El acto se dio por terminado a las cuatro y media de la tarde.
Como puede verse, no hubo un solo plato de carne ni de pescado. El vino quedó también suprimido por completo, sirviéndose únicamente al final una copita de zumo de uva; es decir vino sin alcohol. Entre los comensales había bastantes señoras. Al llegar a los postres brindaron por la prosperidad de la «Lliga Vegetariana de Catalunya» y por el desarrollo y propagación del sistema vegetariano los señores Martí Dalmau, Falp, Monteys, Galí (en representación del alcalde), Pallejá, Puig y Galcerán y Perelló y Ortega. Todos ellos expusieron las ventajas del sistema vegetariano para conservar la salud, evitar una porción de enfermedades y hacer largos años de vida. Los oradores fueron aplaudidos por los demás comensales. Terminado el banquete, la señorita Carmen Sampsó cantó, acompañada de piano,“La Farigola” y algunas otras piezas que fueron muy celebradas por los concurrentes, tanto por el buen gusto con que fueron ejecutadas, como por la afiligranada y potente voz de la señorita Sampsó, que fue muy felicitada. El acto se dio por terminado a las cuatro y media de la tarde.
Hi ha dues coses molt interessants en aquesta notícia, més
enllà de la festa en sí. Una, la ubicació de la mateixa al diari. Està a
primera plana, molt a prop d’un anunci que resa:
Unos guisos sosos y sin gusto, platos sin sabor y salsas estropeadas se transforman al momento en cosas exquisitas si se les añade solamente un poco del Verdadero EXTRACTO de CARNE LIEBIG. NOTA. — Desconfiad sobre todo de las imitaciones y de las substituciones y exigid sobre las etiquetas de los tarros la firma J. V. LIEBIG, en tinta azul.
L’anunci no és interessant només pel contrapunt irònic que
suposa a la notícia, sinó perquè de fet ens explica molt bé l’evolució que
havien fet ja les cuines a finals del segle XIX. La revolució industrial també
havia arribat a l’alimentació, i els menjars semipreparats, destinats a fer més
fàcil i eficient la cuina a la llar s’estaven convertint en un gran boom, que
eclosionarà definitivament després de la Primera Guerra Mundial, però que ja
s’havia convertit en un negoci força interessant durant la segona meitat del
segle XIX, i que rebia força atenció en les Exposicions Universals que se
succeïen arreu del món. Naturalment, el marketing no es quedava enrera i les
pàgines dels diaris, mitjançant les noves tecnologies que permetien la
reproducció d’imatges, començaven a omplir-se d’anuncis de menjar, a més dels
d’establiments, presents a la premsa des dels seus inicis. No és cap tonteria
la nota al final de l’anunci, que avisa contra els imitadors, perquè la llei de
patents del moment no era ben bé el que és ara i eren freqüents les
adulteracions i les substitucions poc sensates a les receptes.
El segon punt important de la notícia sobre el banquet
vegetarià és la menció del pa Kneip. Aquest pa rep el nom del metge alemany
Sebastian Kneipp, un dels ideòlegs de la medicina naturista europea i que va
crear una línea de productes que a Catalunya es distribuïen a través del
Depósito General de Productos Vegetarianos, una botiga que hi havia al Carrer
del Call números 20 i 22. La botiga, que venia productes dietètics, va ser
creada per un dels pacients del doctor Kneipp, i que va començar una nissaga
dedicada a aquest tipus d’aliments. Es tractava de Jaume Santiveri, i el seu
nom és encara sinònim de menjar naturista.
La Farinera del Clot. La industrialització també es produí en l'àmbit alimentari. Imatge del fantàstic blog de patrimoni industrial Sudor, vapor y lágrimas. |
Però ens en hem anat del vi al pa, i cal que hi tornem. Com
dèiem, la fil·loxera va provocar una important bonança econòmica, però quan va
començar a afectar les vinyes catalanes, molts propietaris de terres van
rescindir els contractes dels seus arrendataris, que de la nit al dia es van
quedar literalment sense res. Del camp català van començar a arribar més i més
pagesos a Barcelona, sovint amb pocs mitjans per subsistir. Algunes comarques,
com la Conca de Barberà, van quedar pràcticament despoblades, i els camperols,
sense cap futur allà, se’n van anar cap a la gran ciutat a fer-se un futur,
amargats per l’extrema pobresa del camp arrassat per la plaga. Un
d’ells, emigrat de Montblanc a principis del segle XX, es referia a la vila que havia deixat enrera com
“aquell poblot del que em van fotre fora.” Es deia Josep Ollé Carreras, i era
el meu avi.
3 comentaris:
Magnífic!!
M'ha encantat aquest post, i m'ha semblat molt original la manera com enllaces els continguts històrics.
Felicitats!
Robert de The Rossinis
Gràcies! Per cert, Robert, jo també sóc fan vostra :DD
Publica un comentari a l'entrada