La història, el logo i el nom
Cartell del bar Raval |
Jägermeister és un esperit de les destileries Mast, de Wolfenbüttel, a la Baixa Saxònia, una empresa que va començar com a comerç de vins i licors l'any 1878 i va passar més tard a ser fàbrica de vinagres. La marca, creada el 1934 i comercialitzada el 1935, rep el nom de Jägermeister, que en alemany seria "cap de caçadors", en referència a la tradició ginecètica de la zona, i d'altres fets històrics que ara mateix explicaré. Però dir abans que, per aquesta afició a la caça, les ampolles de la marca porten la imatge del cèrvol de Sant Humbert, en referència al miracle que va convertir al noble merovingi Hubert de Lieja en un piadós cristià quan, estant de caça, va veure una creu iluminada entre les banyes d'un cèrvol. Aquesta llegenda és també la que dóna peu al poema de Oskar von Riesenstahl que hi ha a les ampolles:
Das ist des Jägers Ehrenschild,
No se'n sap gran cosa dels inicis de l'empresa perquè segons afirma la família Mast, bona part dels seus arxius es van destruir, molt convenientment, durant la Segona Guerra mundial.
Episodis "oblidats" del Jägermeister
Göring, de caça |
El Jägermeister, metàfora de la RFA?
La guerra SPOILER la van perdre els alemanys. Curt Mast va ser obligat a passar pel procès anomenat desnazificació, que és amb el que es van "reciclar" els membres del Partit Nazi que no tenien delictes de sang. L'any 1952 va passar la direcció de l'empresa al seu nebot Günter, que marcaria una manera de fer molt diferent i agresiva, fonamentada en les tècniques més modernes de la publicitat. Una de les primeres coses que se li van acudir per donar visibilitat a la marca va ser, l'any 1970, ser pioners en introduïr-ne el logo a les samarretes dels equips de futbol. Günter se n'havia adonat durant els anys seixanta que la caça ja no era un esport popular a Alemània, mentre que la pilota guanyava adeptes. Per aquesta raó, va involucrar-se al Eintracht de Braunschweig, un equip pel que va comprar uns quants jugadors, i al que fins i tot va voler canviar el nom de Jägermeister de Braunschweig. El Bundestag s'hi va oposar, però el tema va generar un debat en tot el país va fer encara més coneguda la marca.
Günter Mast va inventar també una de les campanyes més importants en tota la història de la publicitat a Alemània, la de "Ich trinke Jägermeister weil..." ("Bec Jägermeister perquè...), que amb més de 3000 fotos i eslògans -supervisats pel propi Mast- mostrava gent del carrer bevent-ne el licor. Podeu veure'n una bona col·lecció en aquest blog.
Günter Mast |
El millor truc que va fer mai el diable...
...com deien a "Sospitosos habituals", va ser fer-nos creure que no havia existit mai. Perquè, com es va transformar un licor que, al capdavall tenia una imatge més aviat rància, com de iaio, i un gust no gaire diferent al de la ratafia arquetípica, en icona del hipsterisme? Amb una estratègia que començaria a Estats Units. Mast, ment preclara, va veure que aquell era el següent mercat que s'havia de treballar, i ho va fer amb dues tàctiques. La primera va ser el patrocini de grans events musicals. L'altra, la creació de les "Jagerettes", noies de bon veure vestides amb poca roba que que es passejaven per concerts i festivals oferint xupitos del licor. Allò va ser tot un èxit, i la fòrmula, a principis de la dècada dels 2000, ja havia quallat i començava a funcionar també a Europa. De fet, el timing va ser perfecte: el primer cop que jo vaig anar a Berlin, al 2002, tot el país vivia una onada de nostàlgia setentera, simbolitzada en el retorn d'Adidas, en tot el fenòmen de l'Ostalgie, i en el Jägermeister. Berlin ascendia en aquell moment com a meca de la modernor, passant-li la ma per la cara a Londres. Els directors de la marca -Mast es va retirar el 1997 i va morir el 2011- van apostar per ampliar l'estratègia a un tercer pilar: internet, i les possibilitats que aquesta ofereix per adaptar-se als mercats locals. Un estudi sobre la seva estratègia de marketing (en alemany, em temo), assenyala que l'any passat se'n van prendre 87, 1 milions d'ampolles. Uns resultats que mereixien més que simplement invocar la llei de Godwin contra els seus fans.
6 comentaris:
Molt interessant, però trobo que el beuratge és tan dolent que no l'acceptaria ni de boca de les senyoretes amb poca roba. Mmm, bé, potser sí, però seguiria sense agradar-me :P
M'ha agradat moltíssim la història. La veritat és que tot i la mala fama de ressaques, els pocs cops que n'he pres no he tingut un mal aixeca. Casualitats o ànima de caçadora?
Si algun dia deixo 'lo meu' del abstemisme és ben segur que no començaré per aquest beuratge... :D
No sóc jo de licors i menys encara d'aquesta mena. M'ha agradat molt conèixer aquesta història.
Salutacions
Ostres, doncs jo sóc dels que els agrada. De fet en tinc un bon record: d'adolescent, a un bar del meu poble ens van reptar a ser capaços de prendre xupitos d'aquest licor i d'un de molt semblant anomenat Stroh. Vam guanyar el repte i sempre que anàvem allà a fer una mitjana, l'amo ens regalava un petit xupito per celebrar-ho.
A mi em van encantar i dec ser dels pocs de menys de 40 i més de 30 que adora els estomacals (de fet, un amic meu alemany em porta Killepitsch, típic de la seva zona natal).
Això sí, jo he sucumbit al "truc" de tenir-lo al congelador o de barrejar-lo amb gel.
Vaig tenir una única i memorable experiència amb el Jägermeister en un restaurant de la part alta de Barcelona on ens van convidar a xupitos. Com que jo sóc bastant de ratafia i estomacals, vaig acabar-me el meu xupito i el del meu acompanyant.
Al cap d'una estona parlava en un dialecte de l'alemany a mig camí entre la Baixa Saxònia i el Vinalopó.
Curiós el camí que ha fet aquest beuratge per reciclar-se en beguda hipster.
Felicitats pel blog, per cert.
Publica un comentari a l'entrada