divendres, 17 d’agost de 2012

Cerveses sense GràciaSi aquests dies esteu per Barcelona i us passegeu per la festa major de Gràcia, només hi trobareu una marca de cervesa, però això sí, la trobareu a tot arreu i a totes hores, igual com ha passat els darrers anys a les xarxes socials i als blogs. La marca, la Damm, té un contracte d'exclusivitat per abastir les parades de bars i entitats, un contracte pel qual, a canvi d'uns diners entregats a l'administració, aquestes parades s'han d'abastir dels barrils als preus que ells marquin. Anys anteriors, la Maison Belge -una botiga dedicada a les cerveses belgues artesanes- organitzava una tast a l'aire lliure durant la cel·lebració, però aquest any, la comissió de festes de Joan Blanques de baix de tot (on es feia la cata), l'ha cancelat.

Òbviament, la Damm -si és que ha fet valdre el contracte d'exclusivitat- està en tot el seu dret de demanar que no es faci, però, és realment intel·ligent la jugada? Quina col·lisió podria haver-hi entre dos mons tan diferents? És realment tan lesiu pels seus interessos que es faci un acte -acte, a més, de molt petit format- en pro de la cultura de la cervesa (i si és així, per què)? O és simplement una mesquinesa sense més premeditació? O, no descartable, s'ha passat de frenada algú que no treballa per la marca, amb el zel de protegir-la?

A mi, el tema no fa més que plantejar-me preguntes: Quins són els criteris de l'ajuntament o la comissió de festes (o quina sigui l'entitat que concedeix la exclusivitat) per triar una cervesa o una altra en una festa popular? Els monetaris, o es demana alguna altra mena de justificació qualitativa? Quines són les xifres de tota l'operació? I per què si durant la festa es fomenta la diversitat i el coneixement d'altres begudes, a la cervesa se la tracta diferent? Això, quant a la part administrativa del tema.

Després, i aquesta part encara m'emprenya més, ve la part de les relacions públiques. Si teniu twitter, sabreu que el desplegament que ha fet en els darrers mesos aquesta empresa ha estat abassegador. Hi hagut temporades en les que literalment era impossible no trobar algú que comentés un dels seus saraus, sopars, viatges, sovint fins al punt de la saturació. Vull pensar que ha coincidit que estem en plenes vacances d'estiu i tothom mira menys les xarxes socials, però hi ha silencis sobre aquesta notícia que són clamorosos. Tan com ens agrada rajar als blocaires gastronòmics, que tenim el retweet molt fàcil amb qualsevol notícia mínimament relacionada amb el nostre àmbit, he vist poquíssimes mencions de l'incident, cosa que em sobta (amb nobles excepcions, com sempre passa). Deu punts per la gestió del 2.0 del tema, que sigui per habilitat o per xamba ha aconseguit silenciar-ho.

Però no crec que sigui problema exclusiu dels blocaires perquè tampoc no ho he vist als mitjans tradicionals. Serà que no se n'han assabentat. Que aquí ningú no hi veu una crònica sobre la Festa Major de Gràcia, amb la seva metàfora fàcil sobre la mort del comerç de proximitat, uns gotetes de moralina sobre els excessos alcohòlics que s'hi donen de tant en tant, molta nota de color, les clàssiques opinions enfrontades de veïns i guiris, quatre dades sobre els llauners i una pinzellada sobre la pujança dels mojitos i els gin tonics de disseny? Tan difícil és? No interessa? O és que fa por, perdre els anunciants? No ho sé. L'únic que tinc clar és que quan aquest any vagi a veure els carrers engalanats no serà pas cervesa el que begui.

Nota: Si la Damm, la comissió de festes corresponent o la Maison Belge vol exercir el dret a rèplica o afegir més informació sobre tot aquest afer, com sempre, les portes són obertes!

Nota 2: Aquest post ha estat corregit per reflectir més acuradament el que la Maison Belge ha explicat sobre el tema. 

5 comentaris:

starbase ha dit...

Quina cagada no? A mi em sembla que la jugada és molt poc intel.ligent i només els pot portar mala imatge.

Cedric - La Maison Belge ha dit...

Gracias por el artículo, el planteamiento me parece totalmente acertado!

Aprovecho para recordaros a todos que no dejaremos de realizar la cata, eso si nos vimos obligados en trasladarla a nuestra tienda, dónde nadie nos puede decir nada.

Te esperamos el domingo a las 18h. ¡Demostremos juntos que durante unas fiestas tan importantes, también queremos cervezas de calidad y variedad para el paladar!!

Gracias y salud.

Lugar: Calle Monsteny 17 – 08012 Barcelona
Fecha y hora: domingo 19/08 a las 18h
Duración: 1 h / 1h30
Precio: 15€
Degustación de 4 estilos (abadía, trapense, especial y lambica)
Profesor: Cédric Geluk – fundador de La Maison Belge.
Inscripciones: por email!! a info@lamaisonbelge.com (no pedimos paga y señal por lo que agradecemos mucho a los participantes que no nos dejen colgados al último momento!)

aborigen ha dit...

Com diu en starbase, gran cagada, això només els ha servit per fer-se mala publicitat.

D'altra banda, comentar-vos que l'exclusivitat de la Damm és sobre els actes organitzats per la Fundació Festa Major de Gràcia, si bé és cert que son la gran majoria, sovint les festes alternatives es decanten per Moritz (que en el fons, també s'imposen de forma exclusiva en els seus espais, tot sigui dit).

Sara Maria ha dit...

Crec que en general, Damm està agafant molt mala imatge... Amb sopars Inèdits, Mediterraniaments... etc... Massa foc per no res... I això de tapar les competències és tenir poc a oferir, poc millor i poc competitiu

Ricard Sampere ha dit...

Pel que fa a la meva opinió, ja fa temps que em cansen aquestes mostres de força... I el tema concret de la Inedit em treu de mi...

Que té d'especial la Inedit...?. Al meu punt de vista és un bluff més. Pel cost d'aquesta cervesa hi ha txeques impecables i amb millor RQP.

També organitzant "saraus" (utilitzan la nomenclatura teva), ajuden a suavitzar possibles opinions.

Ja com anècdota i entrant en el bluff del bluff, fa un parell de mesos que en un lloc nou "de moda" (Suculent) em van sorprendre servint el vi en copes amb l'estrella. En principi ni entenia la broma... després ja vaig veure tota la decoració Damm... i em va tocar veure un excel.lent Empordà, en una copa Inedit...

Perdoneu la "pallissa"...:)