dissabte, 3 d’abril del 2010

Bunyols de bacallà


Avui he fet bunyols de bacallà. Perquè sí. Em semblava un plat de vagues reminiscències amb la Setmana Santa, per allò de que abans era una menja típica dels dies que no es podia menjar carn, però la meva intenció era totalment laica i terrenal: posar-me les botes.

Fins no fa gaire els comprava congelats, però no hi ha color entre les farinoses i pesants mandonguilles de forma perfecta que venen als súpers i aquests núvols cruixents fets a casa. Trigareu cinc minuts més a tenir-los a taula i com diu la Mireia Carbó (la recepta és d'ella, de La cuina et dona joc), si us sobra pasta la podeu congelar. Ara, no crec que hi arribeu. Queden tan saborosos que sembla un miracle -després de tot- que pugui encabir-se tant de gust en una textura tan etèrea. Miracle anul·lat seguidament pels pecats de gola i cobdícia en que incorrereu quan us els casqueu de tres en tres.

Bunyols de bacallà

Ingredients

Tres ous mitjans
75 grams de farina
60 grams de mantega
Un all
125 ml de llet
200 grams de bacallà esqueixat i dessalat
Julivert a dojo
Oli d'oliva
Un polsim de sal

Peseu els ingredients. Piqueu l'all i el julivert ben menuts. Poseu en un cassó la llet, la sal i la mantega i poseu-ho a escalfar. Si el bacallà no està gaire esqueixat -el meu no ho estava- talleu-lo petit amb les tisores de cuina. Quan la llet bulli i la mantega estigui desfeta, aboqueu-hi de cop la farina i remeneu-ho fins que la pasta es desenganxi de les vores del pot (no triga gens). Treieu-ho del foc i afegiu els ous un per un, remenant per a incorporar-los entre ou i ou. Poseu-hi el bacallà, l'all i el julivert, i fregiu-los abocant-ne cullerades en una paella amb abundós oli ben calent. Mireu de deixar espai entre bunyols, perquè s'inflen. Aneu-los coent a tandes i deixant els que ja estan fregit en un plat cobert de paper de cuina. Podeu acompanyar-los amb una amanida, que us servirà de coartada moral.

11 comentaris:

starbase ha dit...

Jaja, que bona la coartada moral.

Sensacionals, m'has fet venir gana de bunyols de bacallà, i està tot tancat que és diumenge...grrrr

josep ha dit...

Perfecte, l'idea de la "coartada" serveix tant per aquests magnífics bunyols com per qualsevol altre pastís que és posi a tir.
Una abraçada

La cuina vermella ha dit...

Visca els plaers carnals i terrenals, i visca poder-se cascar els teus meravellosos bunyols de tres en tres o de quatre en quatre. Petons nina.

Gemma ha dit...

Jo també els faig seguint la recepta de la Mireia i tampoc em sobra mai pasta per congelar, je je je... Visca les tradicions, així tenim excusa ;)

Francesc ha dit...

Una recepta boníssima!! Me l'apunte!!! Salutacions

Pepin ha dit...

Fantàstics, la meva mare els feia igual però jo ho els hi fet mai.
Salut,
Pepin

Margarida ha dit...

Són tan bons els bunyols de bacallà! Als meus fills ni els agrada gaire, però quan en faig, jo sí que em poso les bótes, i no sobra pasta per congelar!
Una abraçada

xavier ha dit...

Ummhhh! Què bo!

M'enrecordo de quan la meva mare me'ls feia amb una mica de julivert...

Mar Calpena ha dit...

A mi m'ha costat 36 anys posar-me a fer els bunyols, però ara ja no tiro enrera: com un pot d'Ariel, no els torno a canviar pels congelats. Me n'alegro que us agradin, però tot el mèrit és de Santa Carbó.

Emmanuel ha dit...

Acabo de fer aquets bunyols i han quedat de fabula. De fet me'ls he menjat tots...menys dos...
Heu provat alguna altre recepta de bunyols diferents, com aquesta que fan amb patata?

Rachel McCormack ha dit...

Maria Acabo de hacer esta receta avisado por Mar Caplena. Que buenos!! Una maravilla. Estaba buscando varias recetas mas complicadas para hacer en la clase pero ni hablar! Son una maravilla. Muchas gracas por poner la receta.
Rachel