dimecres, 29 d’octubre del 2008

El túnel del temps


La Vanguardia acaba de posar en línia tota la seva hemeroteca. Repeteixo, per a que ho paiu: acaben de penjar a la xarxa tots i cada un dels exemplars. Un dels records més feliços que tinc de Ciències de la Informació és l'hemeroteca de la facultat, en la que vaig perdre moltes hores que podia haver dedicat a l'estudi rellegint diaris vells, observant com havia canviat la maquetació i la redacció de les notícies, i empapant-me d'històries que ja ho eren, d'història.

Quan el New York Times va digitalitzar la seva, d'hemeroteca, un dels meus blocs preferits, Mental Floss, es va inventar una secció en la que rebuscava en el passat de la publicació fins trobar la primera menció d'un esdeveniment, una persona o una cosa. Com que la idea em sembla massa bona com per no apropiar-me-la (you say "plagi", I say "homenatge"), he decidit fer el mateix amb alguns termes gastronòmics. I això és el que he trobat:


Quan Adrià encara es deia com una cançó de ABBA, La Vanguardia destacava que "La audaz y contratada [sic] cocina de Fernando Adriá [sic], a quién secunda, en lo concerniente a su derivación, Juli Soler, ha merecido también, en 1990, la segunda estrella Michelín. Fernando ha conseguido convencer incluso a los más reacios a la modernidad, a fuerza de demostrar a diario que es un consumado cocinero." Pozí.


La nèmesi d'Adrià rebia la seva primera menció en una crònica de l'incombustible Josep Sandoval, qui en un article sobre bolets lloava "(...) la escalopa de ave con tòfones y puerros, llegado [sic] de la mano de Santi Santamaría [sic] del Recó de Can Faves [sic, altre cop] de Sant Celoni."


El trio la-la-la queda complet quan a Carme Ruscalleda l'esmenta per primera vegada una altra Carme, la també incombustible Carmen Casas, i és per destacar-ne la consecució d'una segona estrella Michelin. "Bastante antes de que la a menudo arbitraria guía Michelín concediera una de sus estrellas al restaurante Sant Pau, en el que cocina Carme Ruscalleda, unos cuantos venían siguiéndolo ya de cerca."

Nouvelle cuisine 

Tot i que al 1967 hi ha una primera menció d'aquesta frase, per esmentar un llibre de cuina de 1818 que conté el terme en el seu nom, la Nouvelle Cuisine de Bocuse, Guerard, els germans Troisgros i altres fans de la crema de llet, s'explica per primer cop en aquest article de 1976. 


La veritat, fa un debut més aviat trist. Se l'esmenta en la secció de ressenyes editorials esportives (voto per que el Marca la ressuciti!) i només perquè el periodista diu que "quedan sobre la mesa, y de ellos hablaremos otro día, La educación física por medio del ejercicio muscular, de H. Gulick, Foot-ball, del doctor don Carlos Mas y Guía Michelin, con que se ha tenido la delicadeza de obsequiar al reportero deportivo de este periódico."


El primer restaurant en sortir a les pàgines de La Vanguardia no ho va fer fins a la segona setmana de vida del diari: "Se encuentra en esta capital, para asistir a un banquete que el próximo martes se dará en el Restaurant Martín el ex-Presidente del Poder Ejecutivo de la República D. Estanislao Figueras." El mateix dia hi ha una segona menció al banquet, perquè els organitzadors van fer publicar un anunci explicant als convidats com acreditar-se.


I si l'alta gastronomia, la dels restaurants, va trigar en donar la cara, no passa el mateix amb la baixa, la d'estar per casa, la d'aquest blog: En el mateix número de llançament trobem l'anunci de "Fabré y Ortega. 33, Escudellers, 33. Establecimiento en grande escala, con surtido complejo de herramientas de todas clases, batería de cocina, acero, alambres y en general todas los artículos referentes a la quincallería y la ferretería."

Espero que hagueu gaudit llegint aquest post tant com jo ho he fet rebuscant entre diaris vells! Qui sap quines altres sorpreses seré capaç de trobar-hi...

6 comentaris:

Gemma ha dit...

Quina casulaitat, hem estat fent gairebé el mateix, però jo amb el butlletí del Centre Escursionista de Catalunya, que també ha digitalitzat la seva hemeroteca:
http://ddd.uab.cat/record/27613
És divertit i molt interessant donar una ullada a aquestes publicions, s'hi poden trobar coses força curioses :)

Sara Maria ha dit...

Genial aquest repàs per l'hemeroteca de la Vanguardia. Gràcies!
Has pogut parlar amb el restaurant?

Massitet ha dit...

Òstia, quin post mes guapo Mar!
Moltes gràcies per fer-me gaudir tant en cinc minuts. No us ha passat que encara ho havieu llegit la "primera" troballa que ja miràveu cap avall per veure quin era el següent?

Felicitats, Mar!

pfgarea ha dit...

bueno,bueno, que post tan interesante!!

Francesc ha dit...

M'ho he passat pipa llegint aquest post. Salutacions

josep ha dit...

Mar,
Felicitats per aquest post. Interessantíssim, m'ho he passat de conya llegint aquestes noticies de fa uns quants anys.
Una abraçada