dimecres, 11 de juny del 2008

La guia definitiva per renovar la cuina

Foto de la Tiquismiquis. Bé, enviada per la Tiquismiquis, no d'ella.

Abans de començar, un cop més us dono les gràcies per participar en el concurs-xantatge al que us he sotmès, i per haver-me enviat generosament totes les idees i trucs que penseu que són útils. I també demano disculpes perquè m'he vist obligada a resumir.

Armaris i mobles

- Les calaixeres grans permeten guardar les olles i paelles amb més organització que els armaris.

- En els mobles brillants, les ditades es noten menys que en els mats. També s'ha de vigilar al triar la nevera, provant a marcar-hi els dits a la botiga (abans que descobrir que la porta d'acer inoxidable és una marranada quan ja la tenim a casa).

- Al rebost, es poden comprar baldes i cistelles corredores, que fan que treure les coses sigui molt més senzill.

- Les piques, si pot ser, de dues en dues, per poder apilar els plats i les olles mentre cuineu (i eventualment, si la peli és a punt de començar, i "demà-ja-m'-aixeco-d'-hora-i-els-rento-jo"). I si no, ajudeu-vos amb una aixeta extensible.

- No hi ha mai prou endolls, aixetes, armaris o marbres.

- Muntar-se un mateix els mobles està reservat estrictament als masoquistes.

Fogons i microones

- La tendència general amb el microones és considerar-lo una pèrdua d'espai i temps, encara que dóna joc en receptes com les pomes al Calvados i per descongelar o fer salsa de tomàquet.

- Fogons: Aquí, tants caps, tants barrets. Les vitros creen grans amors i odis. La majoria us inclineu pel gas de tota la vida, però la vitro va molt de pressa quan es tracta d'escalfar... Així que ja us ho fareu.

Forns

- M'heu recomanat uns quants models diferents, com aquest, aquest i aquest. Funcions interessants? Piròlisi, per a estalviar temps netejant; difusor de vapor, quelcom que ara fins els fornets elèctrics exents ja tenen i que ajuda molt a la rebosteria; i termostat regulable per temperatures (no per graus de cocció, que no és tan precís).

- Si poseu el forn en alt, us estalviareu mal d'esquena cada cop que hagueu de comprovar el punt d'algun plat.

Aparells recomanats

- Ni us plantegeu fer-vos la cuina sense un extractor que xucli les olors. Imprescindible si sou fans de la planxa o les sardinades.

- Ganivets bons. Però bons, bons, eh? Compreu-ne, com a mínim, un de xef, que és una gran inversió. Per cert, que els ganivets poc esmolats són perillosos. Porteu-los a revisar un cop l'any.

- Rentaplats (a servidora no li fa massa patxoca, però...). Ara n'hi ha de petits, que estalvien aigua, espai i temps.

- Les maquinetes d'envasar el buit també contribueixen a que no omplim la cuina de carmanyoles i tàpers.

- Una barbacoa de pedres volcàniques o una planxa elèctrica, i un wok, es poden fer servir cada dia. A sobre, no són cars.

Trucs, en general

- És imprescindible un faristol per aguantar oberts els llibres de cuina sense que es taquin, i un prestatge allunyat del foc per emmagatzemar-los. I una ràdio també fa la vida més agradable.

-Tot donant un sentit nou al terme "aparell multifunció", la Tiquismiquis vota per que m'instal·li un nòvio cuiner. Que sabeu si en tenen, al basar del regalo?

Adreces i marques

- Ens recomanen, per preu, les botigues Serna Bach: C/ Rocafort, 80 tel.: 93 423 67 60, C/ Còrsega, 496 tel.: 93 458 67 74, C/ Princesa, 6 tel.: 93 268 23 15, i un de vosaltres m'ha explicat també una experiència molt negativa a Miró. Com sempre, els nostres suecs preferits després d'Abba també triomfen.

- A tots ens agrada bastant la bellesa dels trastos Smeg -què, tontets, tenim gustos baratons, no?-, i m'heu dit també que Balay i Electrolux estan bé.

I això és tot. Espero que el resum us sigui útil.